Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Columbo és a gyilkos pszichológus

2012.11.12. 14:30 Mátai Tamás

A hipnózis szóról nekem sokáig a Columbo című sorozat egyik epizódja jutott eszembe. Ebben az aktuális gyilkos pszichológus (feltűnt már valakinek, hogy mennyi gyilkos pszichológus szerepel ebben a sorozatban??) áldozatát mélyhipnózisba juttatja, és beleszuggerálja, hogy amikor majd felhívja telefonon ébredés után, akkor nagyon melege lesz, és úszni akar egyet. A történet szerint a telefonhívás rendben lezajlik, a felhívott hölgy fejest is ugrik a hűs vizű medencébe – ami nincs. Csak a beton, aktuális tartózkodási helyénél úgy tíz emelettel lejjebb.

columbo.jpgÍgy sokáig a hipnózis szó hallása óhatatlanul is valami borzongással társult nálam.

Hogy nem vagyok ezzel teljesen egyedül, mi sem bizonyítja jobban, hogy a hipnózist is használó pszichológusok százai próbálják magyarázni, hogy a hipnózis nem veszélyes dolog, és semmi olyasmi nem történik benne, amit a hipnotizált nem szeretne, hogy történjen. (Ha nem lenne a hipnózissal kapcsolatban negatív a közhiedelem, ugyan minek magyaráznák?)

A hipnózis egy fajta módosult tudatállapot. Ugyanúgy, ahogy a relaxáció, az alkoholos befolyásoltság, az autóvezetés vagy az alvás. A hipnózis nem egy önmagáért létező, jópofa szórakozási forma. Eszköz, amit az önismereti munka, a tudattalan megismerése, vagy éppen a fájdalomcsillapítás érdekében lehet alkalmazni. Amerikai filmsorozatokat leszámítva nem tudunk olyan esetről, hogy a hipnózist egy segítő foglalkozású szakember a másik öngyilkosságának előidézésére használta volna, vagy akárcsak arra, hogy a másiknak rosszabb legyen egy kicsit is. Mert a cél nem ez egy segítő kapcsolatban. A hipnózis pedig a segítő kapcsolat  egy lehetséges, hatékony eszköze.

A hipnózis szó nálam egyértelműen a holdudvarhatás áldozata lett. A holdudvarhatást viszont, mint tudjuk információszerzéssel lehet leküzdeni. Elsőként saját hipnózis élményeket szereztem, majd magam is elsajátítottam a módosult tudatállapotok pszichológiai felhasználását. Már nem félek a hipnózistól, sőt szeretem. Átélni is, használni is.

Benned milyen asszociációkat vált ki a hipnózis szó? Volt már hipnózis-élményed, milyen volt?

4 komment

Címkék: terápia kommunikáció hipnózis önismeret relaxáció holdudvarhatás Columbo

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr424895731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danny007 2012.11.12. 15:47:19

Én, ha tartok is a hipnózistól, s ha el is fog egy kis félelem, az valószínűleg csak azért van, mert még nem hipnotizáltak, így tulajdonképpen nem is magától a hipnózistól félek, hanem az ismeretlentől. Szívesen kipróbálnám, de csak olyan szakértővel, akiben megbízom...

Most, hogy írtad, nekem is feltűnt, hogy mennyi pszichológus gyilkos van az amerikai alkotásokban, így a Columbo-ban is...

Nekem még eszembe jut itt, egy amerikai fekete-fehér némafilm is, amelyben ha jól emlékszem, van egy őrült Doktor, aki hipnotizál egy férfit és vele követteti el a különböző gyilkosságokat.

A film címe most nem jut eszembe, de akit esetleg érdekel és szól is róla, annak priviben megírom.

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.11.12. 20:43:49

@Danny007: Igen, érdekel a film, levelezzük le. :)

Kanyó Zsuzsa 2012.11.12. 21:07:30

Voltam agykontroll tanfolyamon, ahol tanultuk, hogy kell magunkat alfa állapotba juttatni, és így képzelőerő segítségével elérni azt, amire vágyunk.Akiknek ezt elmeséltem, kinevettek,és azt mondták, hogy amit alfában történő programozással elértem, azt elértem volna anélkül is. Valóban nem mindenható az agykontroll, de rám a tanfolyam nagyon jó hatással volt.Közvetlenül a rendszerváltás után halomra olvastam az ilyen témájú könyveket, mert érdekelnek.Voltam dianetikai auditáláson is,de az nekem gyanús volt,sokat sírtam.(Leginkább a pénz után, amit ráköltöttem).Ennyi a tapasztalatom a módosult tudatállapotokról.

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.11.14. 19:42:52

@Kanyó Zsuzsa: az alfa állapot is módosult tudatállapot, nagyon hasonló ahhoz, amit egy relaxáció során átél az ember. :)
süti beállítások módosítása