Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Fogadom

2013.01.08. 15:30 Mátai Tamás

A minap megtaláltam egy évekkel ezelőtti újévi fogadalmi listámat. Tíz pontból állt, volt azon minden, ami szem-szájnak ingere. Kezdve azzal, hogy kevesebb kávét fogok inni, emberi kapcsolataim mélyebb ápolásán át, egészen addig, hogy soha nem fogok felmondani. A lista tizedik pontja a fogadalmak betartásának fogadalma volt. A fogadalmi listámat a megírást követő ötödik percben egy forró feketekávéval szegtem meg.

fogadom.jpgNéhány napja egy ismerős úrral beszélgettem, akivel a szokásos boldog új évi kívánságot követően váltottunk egy pár szót. Elmondta, hogy újévi fogadalmát fél óra múltán kellett megszegnie. Merthogy megfogadta, hogy kevesebb borocskát iszik, de hát az újévre azért csak kellett inni egyet.

Az újévi fogadalom műfaja ilyen. Megfogadjuk, gyorsan megszegjük, aztán vagy nevetünk egyet rajta, vagy rosszul érezzük magunkat attól, hogy már megint nem sikerült. Az újévi fogadalomban azonban van valami más is. A változás vágya, annak a felismerése, hogy valami, amit csinálunk nem jó nekünk rövid vagy hosszú távon. Vagy éppen az, hogy valamit amit nem csinálunk, jó volna, ha csinálnák, mert rövid vagy hosszútávon jobb lesz tőle nekünk.

Az újévi fogadalmak ennek megfelelően gyakran valamilyen régi szokással való felhagyásra vonatkoznak (pl. leszokni a cigiről, alkoholról, kávéról), gyakran pedig új szokások felvétele körül fogalmazódnak meg (pl. sportolás, egészségesebb étkezés).

Újévkor aktuális a változás, hiszen új naptárat nyitunk, új évszámot írunk a lap tetejére, idén már elérjük azt az életkort. Ugyanakkor semmi, de semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy életünk bármely pillanatában változtassunk. Bármely ponton dönthetünk úgy, hogy akkor most lesz az a pillanat, amikortól másképpen alakítjuk az életünket, legyen az akár valami apróság, akár valami igazán nehezen megvalósítható dolog. Változni, változtatni bármikor lehet, nem kell hozzá új év, nem kell hozzá ünnep, nem kell hozzá dátum. Egy dolog azonban elengedhetetlen hozzá: a változás valódi vágya.

A változás vágya elengedhetetlen, de nem elég. Változni és változtatni gyakran igencsak nehéz dolog. Kell hozzá több-kevesebb energia, tudatosság, jól megfogalmazott cél, és néha külső segítség is.

Szólj hozzá!

Címkék: változás újév önismeret fogadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr955005028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása