Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Bejelentkezés

2012.10.06. 09:09 Mátai Tamás

Kedves Sigmund!

Engedd meg, hogy tegezzelek, hiszen olyan régen ismerjük egymást. Évekig gyűrtelek, olvastalak, próbáltalak érteni. Sokszor úgy találtam, hogy már értelek, aztán rájöttem, hogy mégsem. Aztán megint értettelek, aztán megint nem.

Függetlenül ettől, mindenképp fontos dolgokról beszélsz. Olyanokról, amelyek a mindennapjainkat meghatározzák, amelyek jobban érthetővé teszik a világot, benne az emberrel. Olyanokról, amelyek mások gondolkodását is megtermékenyítik.

Nem véletlen, hogy sok általad megalkotott fogalom, gondolat, ötlet a közbeszédbe is beépült. Bárki használja az Ödipusz-koplexus, az egó és az orális fixáció kifejezéseket, még akkor is, ha nem pontosan ugyanarra gondol használatuk közben, amire te, amikor ezeket kitaláltad.

Sok olyan fogalom is van, amit nem te találtál ki, csak úgy a pszichológiáról eszükbe jut az embereknek (pl.: kisebbségi érzés, kondicionálás, IQ-teszt). A pszichológiáról viszont még mindig sokunknak az az ősz szakállú, szemüveges, kezében szivart tartó bácsi jut az eszébe, aki végső soron Te vagy.

Arra gondoltam, hogy indítok egy blogot. Ennek segítségével megpróbálkozom azzal, hogy megmutassam másoknak, hogy a pszichológia érthető és szerethető is. Szerethető, de egyben akár hasznos is lehet. Hasznossá viszont csak akkor válhat, ha az elefántcsont-toronyba fel lehet jutni, ha bárki megérheti és alkalmazhatja a pszichológia eredményeit. A pszichológia ugyanis mindenkié.

Mit szólsz hozzá?

Üdv:

Tamás

Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr154822813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása