Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Csak én lehetek ekkora lúzer, majdnem átvert az a disznó!

2012.10.12. 08:53 Mátai Tamás

Történt ugyanis, hogy tankoltam egy kisebb összegért egy budapesti benzinkút 2-es számú állomásánál. Nem volt nálam sok pénz, így figyeltem arra, hogy csak 5 litert tankoljak. Amikor fizetni mentem, az előttem álló fiatalember – aki az 1-es számú kútnál teletankolta nagyméretű kocsiját – rezzenéstelen arccal azt mondta, hogy akkor ő most fizetné a 2-es kutat. "Micsoda? Én meg fizessem ki talán az övét???" – hördültem fel magamban.

tankolás.jpg

Hogy az adott szituációban hogyan viselkedek én, hogyan viselkedsz te vagy hogyan viselkedne egy tetszőleges másik ember, természetesen rettenetesen sok tényező függvénye. Függhet az éberségi szinttől, a hangulattól, az otthonról hozott mintáktól, az időjárástól, és még ezer más dologtól.

Viszont a fenti helyzet kiválóan alkalmas arra, hogy illusztrálja egy pszichológiai iskola, a tranzakcióanalízis (TA) egyik alapfogalmát: az életpozíciót. Az életpozíció nem más, mint annak megfogalmazása, hogy hogyan látjuk alapvetően önmagunkat és másokat, milyen általános vélekedéseink vannak önmagunk és mások létezésével, viselkedésével, cselekedeteivel kapcsolatban. Mivel a modell szerint önmagamat és másokat is láthatom OK-nak és Nem OK-nak, összesen négy lehetséges életpozíciót különböztethetünk meg.

1. Nem vagyok OK, és te sem vagy OK

Ezt a pozíciót nevezik fölösleges vagy reménytelen életpozíciónak. Amikor épp ebben a pozícióban vagyok, akkor sem magamat, sem a másik embert nem találom elfogadhatónak, jó szándékúnak, értékesnek. A fenti példánál maradva: "Csak én lehetek ekkora lúzer, hogy megtörténjen velem. A srác pedig, aki akar használni, na, az egy disznó. Persze velem meg lehet ezt tenni, végül is mindegy."

2. Nem vagyok OK, de te OK vagy

Ez az ún. depresszív, tehetetlen pozíció. A másikat tudom OK-nak látni, magamat viszont sehogysem. "Mekkora lúzer vagyok, hogy engem így át lehet verni! Na, de az a srác, hát az nagyon élelmes volt!"

3. OK vagyok, de te nem vagy OK

Ezt a pozíciót úgy nevezik, hogy paranoid vagy dühös pozíció. Ekkor magamon kívül nem látok senkit OK-nak. A példát továbbgondolva, ha ebben a pozícióban vagyok, gondolhatom ezt: "Az a szemét disznó, gyakorlatilag meg akart lopni! Lehet, hogy a pénztáros is benne van a buliban – még szerencse, hogy én elég szemfüles vagyok, velem ilyet nem lehet megcsinálni."

4. OK vagyok, és te is OK vagy

A TA ezt a pozíciót hívja egészséges vagy vidám életpozíciónak. Te is és én is OK-k vagyunk: "A srác valószínűleg elnézte a kút számát, én meg felismerem ezt a félreértést, szólok érte; mindenki kifizeti a maga tankolását, és megy a dolgára."

A TA szerint nem egyik vagy másik dobozban vagyunk egész életünkben, hanem bizonyos helyzetekben így, másokban úgy viselkedünk. Mégis viszonylag jól be lehet lőni, hogy melyik az igazán jellemző ránk a négy életpozíció közül. Mint fent látható volt ("Micsoda? Én meg fizessem ki talán az övét???") én az adott helyzetben paranoid pozícióból indultam, ami nem baj; hiszen bármikor pozíciót válthatunk.

Te melyik pozícióban töltöd az időd nagy részét?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr544833084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danny007 2012.10.12. 11:22:42

főként depresszív és egészséges közt "ugrándozom", olykor egy kis paranoiddal fűszerezve :D

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.13. 10:38:16

Köszönöm, hogy gondolkozol rajta. :)

Danny007 2012.10.15. 21:42:29

Ha elgondolkodtató az írásod, akkor miért ne gondolkodnék rajta?! ;-)

Hiszen elvileg egy Homo sapiens vagyok (ELVILEG! :-D) És te is egy "értelmes ember" vagy... Akkor meg két "értelmes ember" miért ne gondolkodna egymás gondolatain, pláne, ha azt az egyik meg is osztja a másikkal ;-)

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.17. 09:05:28

@Danny007: Örülök, hogy gondolkodó emberek vagyunk. :)

Danny007 2012.10.17. 21:28:47

Bizony, ennek én is nagyon örülök :)

karamella* (törölt) 2013.01.10. 09:44:20

Engem az érdekelne, hogy végül mit csináltál.

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2013.01.10. 18:12:17

@karamella*: A negyedik megoldást választottam, okénak tekintettem a srácot és magamat is, mindenki ment a dolgára fizetés után. :)
süti beállítások módosítása