Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Hogyan legyünk akaratunkon kívül világhírűek?

2012.10.17. 08:51 Mátai Tamás

Tudod-e, hogy ki az a Phineas Gage? Ha azt mondod, igen, akkor valószínűleg tanultál pszichológiát, neurológiát vagy esetleg anatómiát.

Phineas azonban nem volt híres pszichológus, nagy valószínűséggel nem tanult neurológiát, és nem volt korának híres anatómiaprofesszora sem. Phineas vasúti mérnök volt, de nem akármilyen vasúti mérnök.

Történt ugyanis valami vele, ami tudományos közleményeket eredményez a mai napig, kutatókat izgat, pszichológushallgatókat bűvöl el, és persze sokakat el is borzaszt.

Nem, Phineas nem volt sorozatgyilkos. :)

phineas_gage.jpg

1848-ban, egy őszi napon, a 25 éves fiatalember épp munkáját végezte, egy szikladarab robbantásában segédkezett. A robbanásban azonban egy vasrúd is kirepült a helyéről, amely oly szerencsétlenül szállt, hogy épp Gage úr koponyáját találta el, és belefúródott a fejébe. Mindenki legnagyobb meglepetésére azonban nem halt azonnal szörnyet, sőt percekkel később már beszélt és sétált is. Gyors orvosi segítséget kapott, de nem igazán bíztak a felépülésében, ennek ellenére 2 hónappal később már jól érezte magát.

Valami viszont végleg megváltozott, amit azóta is csak úgy idéznek, hogy "Phineas Gage többé nem volt Phineas Gage". Fizikailag jobban lett az addig precíz, csendes férfi, de személyisége drámaian megváltozott: trágár, agresszív és figyelmetlen lett. Egyik orvosa, John Martyn Harlow, összefüggésbe hozta a mentális változásokat és a balesetet. Gage agyának elülső része, az ún. frontális lebenye sérült meg. Ez volt az első eset, hogy agyi sérülés és személyiségváltozás között összefüggést találtak. Az agyi funkciók és agyterületek összerendelésének kora elkezdődött.

Gage esetében a frontális lebeny sérült, amiről ma már tudjuk, hogy szerepe van a többek között az intelligencia funkciók, etikai tartás, motiváció és szociális viselkedés terén. Természetesen nem ebből az egy esetből tudjuk, sőt azóta erről az esetről is vita folyik, hogy az a bizonyos drámai változás mennyire is volt drámai. De Phineas Gage akaratlanul is az egyik legfontosabb emberré vált az agyi funkciók kutatásának történetében. Koponyáját és az azt kilyukasztó vasrudat a Harvard Egyetemen őrzik.

"Most azt mondod, hogy állítsak a fejembe egy vasrudat? Vagy mire jó ez nekem?"

Nem, a vasrudat felejtsd el, már megcsinálták.

Ami viszont mindenképp tanulságos az esetből az az, hogy a testi adottságaink, akár az, ami a fejünkben van, akár az, ami a testünk többi részét illeti, meghatározzák vagy legalábbis befolyásolják azt, hogy kik és mik vagyunk. A szervi berendezésünk, testünk biológiája nem elválasztható attól, hogy hogyan érezzük magunkat, hogy van a lelkünk. Lelki egészségünket nagymértékben befolyásolja testi egészségünk, és fordítva.

Te mit teszel a testedért, hogy jobban legyen a lelked?

6 komment

Címkék: agy test lélek phineas gage bio-pszicho-szociális pszichotöri

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr344852743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enahma 2012.10.17. 12:54:45

Én vitamint eszek. Mert ha nem teszem, egészen deprimált vagyok így, télen. Meg igyekszem nem elhízni még jobban. Meg inkább kényelmesen öltözöm, mint divatosan. Ezek mind kedélyjavító hatásúak. :-)

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.17. 17:25:50

@Enahma: A vitamin elég jó dolog, bár megjön az ember étvágya tőle, az biztos. :)

Danny007 2012.10.17. 21:13:29

hmm, hát azért furcsa ára a hírnévnek... ha még akaratlanul történt, akkor is :-)

A testemért nem teszek talán semmit, hogy a lelkem jobban legyen.

Viszont teszek - vagy legalábbis próbálok tenni - a lelkemért, hogy a lelkem jobban legyen... amitől a testemben is jobban érzem magam... mondhatni, talán, asszem.

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.18. 08:10:19

@Danny007: pedig a test ugyanúgy igényli a gondoskodást, mint a lélek. :)

Papp Evelin 2012.10.20. 08:05:53

szegény ember, ez nagyon durva.

én először a dr.house-ból értesültem róla,hogy az agybeli gubancok okozhatnak viselkedésbeli elváltozásokat. meg talán a hormonok is? ez akkor nagyon absztrakt gondolatnak tűnt, mert az volt a fölfogásom, hogy van a lélek meg a test, és ezek így jól elvannak egymás mellett, nem nagyon zavarva egymás áramköreit (képzavar, bocsi.) pedig jobban belegondolva épp az utóbbi az absztrakt és elképzelhetetlen állapot, és az előbbi a teljesen logikus. meg hát van ez a ,,minden betegség lelki eredetű"-mondás(?) is, amit én eléggé hamisnak és sarkosnak érzek. de biztos, hogy van benne valami. pl. az általad már említett betegségelőny kihasználása.
érdekes dolgok ezek.

idén én is úgy voltam vele, hogy éreztem párszor, hogy jön a megfázás (a menetrendszerinti éves fajta).... de mégse jött. nem igazán foglalkoztam vele, tudtam, hogy nekem van egyéb dolgom, meg amúgy is mennyi minden jóságot lehet csinálni betegeskedés helyett. szóval azt el tudom fogadni, meg tapasztaltam is, hogy bizonyos fokig van a lelkiállapotnak hatása a testire, és fordítva.

kérdés: hmm. több mindent. néha már azt érzem, hogy a visszájára fordul a dolog, pl. csokival jutalmazom magam vagy ruhával, ha bajom van. (volt egy elég szar időszakom az iskolában, amikor alig készültem, nagyon hülyének éreztem magamat minden reggel indulás előtt, és cserébe sokáig készülődtem, nagyon gondosan választottam ruhát meg kiegészítőket, azzal vigasztalván magam, hogy ,,buta vagyok, de legalább szép." nem lett tőle jobb érzés. )

szóval nagyon kényes ez az egyensúly, na.
és függ mindenkinek a lelkialkatától (mármint hogy mennyit ,,szán" a testére, mennyit a lelkére), meg a neveltetésétől, vallásától meg mittudomén mitől még.
gondolj például a flagellánsokra (önsanyargató szerzetesek). én el tudom képzelni, hogy nekik ez tényleg jó volt, hogy ez elégítette ki a sajátos lelki igényeiket, és nem csak pusztán vakbuzgalomból csinálták. meg hát nem volt ez kötelező, sőt.

elnézést a hosszú kommentért, de nagyon elgondolkoztattál! :)

legyen szép hétvégéd!
e.

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.20. 09:08:16

@Papp Evelin: igen, hormonok és egyéb vegyületek is lehetnek viselkedésváltozások mögött. Gondolhatunk akár életszakaszokra, amikor nagyon durva hormonális változások vannak az ember szervezetében: kamaszkor vagy menopauza. Ezek rendszerint valamiféle viselkedésváltozással, de legalábbis szubjektív szenvedéssel kísértek.

A szép ruha és a buta vagyok de szép gondolatok inkább pszichológiai jutalmak. A kérdés mondjuk kifejezetten testi jutalomra vonatkozott, pl. sport, evés, alvás, relaxáció.

De köszönöm, hogy emlékeztettél, hogy gondolatokkal is lehet jutalmazni magunkat, az is segíthet a lelki egyensúly helyrebillentésében. :)
süti beállítások módosítása