Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Már megint ez a hülye Valentin nap ...

2013.02.14. 08:28 Mátai Tamás

"Ez csak egy hülye importált amerikai izé." "Most akkor el kell vinnem vacsorázni? Vagy bonbont vegyek neki?" "Miért nem tudott valaki előbb szólni, hogy ez most van?" "Á, mi nem tartjuk, ezt csak a virágárusok találták ki, hogy februárban növeljék a forgalmukat." "Ez nem Valentin nap, hanem Bálint nap, ahogy a Halloween se Halloween, hanem Mindenszentek."

valentin.jpgHogy mire jó a Valentin nap, az a fenti mondatokból egyértelműen kiderül: időstrukturálásra. Apropót ad arra, hogy kommunikáljunk egymással, hogy eltöltsük ezzel az időt, és mondjuk ezen a napon épp ne az időjárással kelljen kezdeni a beszélgetéseket. Persze az, hogy a Valentin naptól eljutunk-e egymásig, az már más kérdés. Van, aki igen, van, aki nem, de ez egyáltalán nem baj.

A tranzakcióanalízis az idő strukturálásának hatféle módját különbözteti meg. Attól függően, hogy az adott helyzetben hányan vagyunk, pontosan milyen lépéseket hajtunk végre, milyen tevékenységet folytatunk, ezek lehetnek: visszavonulás, rítus, időtöltés, aktivitás, játszma és intimitás.

Nagyon fontos, hogy  – a játszmákat leszámítva – ezek egyike sem jó vagy rossz, kívánatos vagy nem kívánatos, ezek csak leírják, hogy általában az emberek hogyan töltik el az idejüket.

Ha épp nem szeretnénk mással kapcsolatba lépni, akkor beszélünk visszavonulásról. Ekkor meghallva a Valentin nap szókapcsolatot, mondjuk bőszen elkezdünk újságot olvasni, vagy elhagyjuk a helyiséget, ahol a beszélgetés zajlik.

Rítusban akkor veszünk rész, ha a másokkal való interakciónk előre leírható és a másik fél által is pontosan tudott és betartott. Ez esetben mondjuk köszönés után egy-egy semleges mondatot váltunk a Valentin napról, csakúgy mint más esetekben az időjárásról.

Időtöltésről akkor beszélhetünk, ha az interakciók sorozata ugyan előre nem bejósolható, de akár egy egész estét is el tudnánk tölteni az adott témával. Nevezhetnénk ezt fecsegésnek vagy csevegésnek is. Ez esetben szörnyülködhetünk mondjuk, hogy ez a Valentin nap mennyire nem illeszkedik a hagyományainkba, illetve hogy tulajdonképpen eredetileg még illeszkedett is, de ezeknek a mai fiataloknak már semmi se szent, és egyébként is házasság előtt házaséletet élni nem szabadna, például a múltkor se köszönt előre az az udvariatlan gyerek, de hát ugye a nevelés, stb.

Aktivitás esetében valamilyen közös cél elérésében Felnőtt énállapotban kommunikálunk és tevékenységet is végzünk közben. Ha például virágboltban dolgozunk, akkor miközben a rendelést vesszük fel, megbeszélhetjük, hogy a Valentin nap miatt több vörös rózsát kell rendelni, és megnézzük a tavalyi és tavalyelőtti rendeléseket, és megbecsüljük, hogy mennyi legyen a rendelés, hogy elég is legyen, de ránk se maradjon.

Játszmáról akkor beszélhetünk, ha a nyílt kommunikáció mögött egy rejtett kommunikációs sorozat is zajlik. Ez esetben például mondjuk a pár egyik tagja szeretné, ha a másik nem felejtené el a Valentin napot, de ezt nem úgy éri el, hogy nyíltan közli az elvárásait. Hanem mondjuk megkérdezi, hogy "akkor ma este a barátaiddal mész sörözni?" Ha a válasz igen, akkor nyílttá teszi a tranzakciót és a másik szemébe vágja, hogy "látom elfelejtetted megint a Valentin napot, nem is szeretsz".

Intimitásról akkor beszélhetünk, ha a kommunikációban a felek nyíltan kommunikálnak egymással, felvállalva szükségleteiket és érzéseiket. Például "nekem azért fontos, hogy hangosan elmondjam társaságban, hogy a Valentin nap hülyeség, mert a kapcsolatom már régen nem úgy működik, ahogy az mindkettőnknek jó volna". Vagy "nekem az identitásom fontos része, hogy megünnepeljem az olyan ünnepeket is, amelyeket nem otthonról hoztam, fontos, hogy legyenek saját ünnepeink." De intimitás lehet például egy kettesben, a felek önszántából eltöltött romantikus vacsora is.

Természetesen az idő strukturálásának módja függ a másik személy aktuális állapotától, kettőnk viszonyától és mondjuk attól is, hogy mennyi időnk van egymásra, mennyire van igényünk megosztani magunkat, mennyire vagyunk kíváncsiak a másikra. Egy köszönés után (rítus) a pusztán látásból ismert szomszédnak identitásrészleteinkről (intimitás) beszélni valószínűleg furcsa helyzetet szülne. Vagy képzeljük el, hogy arról beszélünk lelkesen a másiknak, hogy miért fontos számunkra, hogy saját ünnepeket alakítsunk ki. Mire beszélgetőpartnerünk a Szent Bálintról fellelhető történelmi forrásokról kezd szakszerűen értekezni, kitérve arra, hogy milyen pogány szokások helyébe lépett a Bálint nap.

Az idő strukturálásának módjait rendszerint nem ennyire tudatosan választjuk meg, hanem gyors, talán nem is megfogalmazható döntések alapján. Valamikor a helyzet adja, valamikor a másik. De előfordulhat az is, hogy épp másra lenne igényünk. Mondjuk intimitásra játszmák helyett, aktivitásra időtöltés helyett. Ezek a váltások azonban sokszor igen nehéznek bizonyulnak.

Te hogyan éred el, hogy intimitással töltsd az idődet és ne játszmákkal?
Hogyan strukturálod a mindennapi idődet?
Most akkor szereted a Valentin napot vagy sem?

8 komment

Címkék: kommunikáció tranzakcióanalízis szociál játszma időtöltés valentin nap rítus intimitás aktivitás visszavonulás strukturálás

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr75077058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danny007 2013.02.14. 09:21:00

Most már tudom, mi az az időstrukturálás. :)
Viszont, a felnőtt énállapotról nem biztos, hogy tudnék, ha nem olvasnék egy bizonyos másik blogot is. ;)
Vagy az én állapotokról írtál már te is bejegyzést, csak épp nem emlékszem vagy lemaradtam volna róla?

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2013.02.14. 09:36:10

@Danny007: nem, énállapotokról nem volt még szó. Legyen? :)

Danny007 2013.02.14. 09:50:11

@Mátai Tamás: Én személy szerint, örülnék neki. :)

Hogyan strukturálom a mindennapi időmet? Vegyesen. :P
Olyan lehet, hogy pl. ugyanazon személlyel egyik módból a másikba lépünk, viszonylag rövid idő alatt?

Igazából nekem nincs bajom magával a Valentin-nappal. Bár a fenti érvek, kérdések, kifogások közül sokat, sokszor hallottam már ismerősöktől.
Viszont volt olyan is, hogy ugyanaz az illető változtatta meg véleményét a Valentin-napról Egyszer imádta, utána hülyeségnek tartotta, aztán "hidegen hagyta", és ezek így variálódtak.

Akkor ezek szerint, a Valentin-napról alkotott érzések, gondolatok, vélemények is úgy változhatnak, mint az idő strukturálása (idő, hangulat, lelki állapot, stb. függvényében)?

Kanyó Zsuzsa 2013.02.14. 11:38:01

Konkrét dolgokkal foglalkozom. Munkaidőben munka, egyébként háztartás, barátkozás, művelődés. Tudom, hogy van zajló idő, intim idő, menekülő idő.A menekülő idő az időbeosztásomnak nagyon kis szelete.(Shoppingolás,szükségtelen telefonálás). A zajló időben azt végzem el, ami nélkül nem lehet élni, ezt nem részletezem. Az intim időben ápolom a saját lelkemet: kapcsolattartás, naplóírás, olvasás. A zajló időm sokszor átszíneződik az intim időmre jellemző történésekkel.Ettől érzem jól magam. A Valentin napról:egyszer a kollégiumban fölvetették a gyerekek, hogy ez nemcsak a szerelmesek napja, hanem azoké is, akik nem szerelemmel szeretik egymást. A csoportom összeállított egy műsort, amiben virágokról szóló versek, dalok voltak, és ezt a többieknek bemutatták.Így mindenki kapott virágot. A társaik terítéke mellé tettek egy kis édességet.Ilyen meghitt körülmények között fogyasztották el a kollégiumi vacsorát.(Pásztortarhonya volt).

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2013.02.14. 13:40:01

@Danny007: Mondjuk az érzelmek, gondolatok változása nem szükségszerűen így működik, de lehetséges, hogy vannak hasonlóságok. :)

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2013.02.14. 13:42:34

@Kanyó Zsuzsa: Tetszik nekem ez a zajló, intim és menekülő idő felosztás. :)
Fontos, amit írtál, a Valentin nap persze önmagában is tartalmazhat üzenetet, de az, hogy mi milyen tartalommal töltjük meg, talán még fontosabb.

Danny007 2013.02.14. 14:08:18

@Mátai Tamás: Igen, ezt kérdeztem. :) Köszönöm.

Roquentin 2013.02.16. 12:10:15

Kedves Tamás,

mivel elég kíváncsi lénynek gondolom magamat , általában szívesen strukturálom az időmet azzal, hogy némely érdekesebb kérdésnek próbálok a végére járni.

Például jó ideje már feltűnt az a jelenség, amelybe bár lépten-nyomon belebotlik az ember, ésszerű magyarázatot találni rá korántsem egyszerű feladat. Legalábbis nagyon furcsa, hogy miközben – látszólag – kevés dolgot tart annyira nélkülözhetetlennek, és gyakorol fáradhatatlanul világunk, mint a kommunikációt – azonközben embertársaink zöme számára nemhogy gondolatainak értelmes, követhető kifejezése jelent komoly gondot, de általában akár csak az is, hogy másokat türelemmel és odafigyeléssel végighallgasson. Gondoltam, ha már egyszer egy közepes hadseregre való kommunikációs tanácsadó él körülöttem (és kínálgatja szolgáltatásait szüntelen) , hát bizonyára őket is érdekelni fogja a kérdés, és szívesen segítenek vizsgálódásaimban.

Ám a valóság alaposan rácáfolt előzetes elképzeléseimre. Ezek az emberek nemhogy kíváncsiságot vagy komolyabb érdeklődést nem mutattak probléma iránt – hanem éppenséggel alig megbocsájtható személyes sérelemként élték meg, ha – sokszor gyerekesen együgyű – világképükkel ellentétes gondolatokkal szembesítettem őket.

Persze, egyikünk sem tökéletes, nyilván, pusztán attól, hogy valaki képtelen elviselni, ha ellentmondanak neki, még lehet szeretetre- vagy legalább figyelemreméltó személyiség. Természetesen nem emiatt, hanem ennek ellenére – de hát sokféle jellemgyengeség van, ezek közül csak az egyik, és nem feltétlenül a legvisszataszítóbb az erőszakosság, vagy az alig leplezett hatalomvágy. Ám akármit is gondoljunk egy ilyen ember felől, az az egy dolog egészen bizonyos: arra tökéletesen alkalmatlan, hogy épp a kommunikáció, az önkifejezés terén segítsen másokat.

Én magam, tudod, tanárként dolgozom, így aztán nap, mint nap látom az ilyen képmutatás nyilvánvaló következményeit. Természetesen ezeket a következményeket – inkább előbb, mint utóbb – azok is megtapasztalják, akik nem hajlandóak belegondolni abba, hogy megnyilvánulásaik milyen konzekvenciákat hordoznak magukban törvényszerűen.

Hiszen a féléves kisfiamnak bár nyilvánvalóan nincsen fogalma arról, mi az a tömegvonzás – ettől még egy csipetnyivel sem fáj kevésbé neki, ha lebukfencezve az ágyról beveri a fejét.
süti beállítások módosítása