Kedves Sigmund!

Mátai Tamás

Ha az ember pszichológus, akkor érdekli, hogy működik az ember, milyen magyarázata van ennek vagy annak a jelenségnek.

Ha az ember közgazdász, akkor érdekli, hogyan működik a világ, tudunk-e hatékonyabbat vagy jobbat, mint ami van.

Ha az ember pszichológus és közgazdász, akkor nem fél megkérdezni, hogy mire jó, hogy ennyi mindent tudunk az ember működéséről.

Mátai Tamás
pszichológus, közgazdász


A kapcsolatot a mataitamas kukac mataitamas.hu címen veheted fel velem.

© Mátai Tamás, 2012
A Kedves Sigmund! blogon található írások – részben vagy teljes terjedelmükben, a szerző feltüntetésével és a forrás megjelölésével – non-profit célból szabadon, kereskedelmi célból a szerző írásbeli engedélyével idézhetők.

Kövess a facebookon is. :)

Friss topikok

Címkék

agy (3) aktivitás (1) attribúció (1) beszűkül (3) betegségelőny (6) betegszerep (2) bill gates (1) bio-pszicho-szociális (1) bipoláris (2) catherine zeta-jones (1) cirkuláris okság (1) Columbo (1) concorde csapda (1) csoport (5) depresszió (9) depresszív realizmus (2) divergens (1) dollárárverés (1) egészségpszichológia (1) einstein (1) életkezdési krízis (1) emlék (2) evolúciós pszichológia (3) felejtés (1) figyelem (3) film (1) fiókeffektus (1) fogadalom (1) frontérzékenység (1) genetika (3) gondolkodás (1) halál (1) hiedelem (1) hipnózis (1) holdudvarhatás (2) hospice (1) időtöltés (2) intimitás (1) introvertált (1) játékelmélet (1) játszma (1) johari-ablak (1) kockázati faktor (2) kognitív (8) kognitív terápia (2) kognitív torzítás (1) kommunikáció (6) konvergens (1) környezet (3) lélek (5) lineáris okság (1) mélylélektan (1) mihalik enikő (1) mire jó (7) modell (6) multikauzalitás (1) nevelés (1) ok (1) okozat (1) önismeret (9) optimizmus (1) öröklés (1) palliatív (1) pesszimizmus (1) phineas gage (1) pozitív pszichológia (3) protektív faktor (3) pszichológia (5) pszichopatológia (1) pszichoszomatika (1) pszichotöri (1) relaxáció (3) reziliencia (1) rítus (1) stressz (3) strukturálás (2) szociál (4) szorongás (5) társas összehasonlítás (1) társas támogatás (1) teljesítmény (3) terápia (6) test (6) transzgeneráció (3) tranzakcióanalízis (1) újév (1) vakfolt (2) valentin nap (1) változás (3) vicces kép (4) visszavonulás (1) Címkefelhő

HTML

Jó-e valamire a depresszió? (II. rész)

2012.10.22. 09:38 Mátai Tamás

Mint láttuk, a depresszió előnye  lehet a depresszív realizmus. De van-e valakinek valami más ötlete is ezen kívül?

depresszio_evol.jpg

Egy másik lehetséges választ ad a fenti kérdésre a pszichológia egyik fiatal ága, az ún. evolúciós pszichológia. Az evolúciós pszichológia minden jelenséget abból a szempontból vizsgál, hogy miért marad fenn. Ha fennmarad, akkor van evolúciós előnye, azaz segíti a túlélést. De mi lehet a depresszió fennmaradásának előnye?

Az  Andrews és Thomson nevű szerzőpáros válasza erre az, hogy a depresszió egyik fő jellemzője a problémákon, nehéz helyzeteken való rágódás. A rágódás, amely a normál problémamegoldás része is egyben. Enélkül a jellemző nélkül képtelenek lennénk életünk bizonyos nehéz problémáit megoldani. Azaz a depresszió szerintük ennek a viselkedésnek egy extrém értéke.

Más kutatások (és a mindennapi tapasztalat) szerint a depresszió növeli a személlyel szoros kapcsolatban lévők motivációját a segítségre, és csökkenti a társas agresszió valószínűségét is. (Erről bővebben itt.)

Tehát a depresszió például arra jó, hogy (nem tudatosan) a környezetünk támogatásához juthassunk, hogy egy ideig ne bántson minket senki, valamint arra is, hogy egy kicsit rágódhassunk például a "hogyan tovább?" kérdésen.

Ne feledjük azonban, hogy a depresszióban átélt személyes szenvedés, vagy éppen az elhúzódó motiválatlanság komoly kínokat jelenthet mindenki számára.

Te hogyan oldasz meg bonyolult problémákat? Te mit teszel, ha valamelyik szeretteden azt veszed észre, hogy egy ideje búskomor?

7 komment

Címkék: depresszió evolúciós pszichológia mire jó depresszív realizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvessigmund.blog.hu/api/trackback/id/tr514832256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.22. 13:25:58

Hello,
I am writing you in regard to your picture at this post. I've been looking for one of those for a while and I finally found it here. Do you think you can send me one in a larger format? Thank you very much. You can send it at this email: vin.ploile@yahoo.com

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.22. 14:49:50

Sorry, but this is the largest format I've made. Feel free to use it. :)

Danny007 2012.10.22. 17:59:48

És mi van akkor, ha depressziós személy tudatosan, vagy tudat alatt, de elrejti a depresszióját a külvilág elől, olyannyira, hogy a környezete végképp nem vesz észre semmit?

Illetve, egy másik nézőpontból... Mi van akkor, hogyha az adott személyen látszódna a depresszió, csak a környezetében élők nem veszik észre, hogy valami gond lehet az illetővel?

És végülis, mindkét eset azért megbabrálja a dolgokat, nem? :O És így nem biztos, hogy beteljesül az, hogy "a környezetünk támogatásához juthassunk, hogy egy ideig ne bántson minket senki". Vagy nagyon nagy hülyeségeket "beszélek"? :D

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2012.10.23. 09:16:18

@Danny007: A depresszió mint jelenség tulajdonképpen valamilyen összefoglaló elnevezése egyedi depresszív eseteknek. Ez azt jelenti, hogy a fogalom megpróbálja a közös lényeget kiemelni. Ha a depresszióra születik valamilyen magyarázat, akkor valószínűleg sok eset magyarázatára elegendő, de minden esetére.

Így valóban előfordulhat, hogy az általad bemutatott verzióban nem nyújtanak a fenti elméletek elegendő magyarázatot, azaz kivételeket mindig lehet találni.

Sage Rover 2013.05.18. 10:39:14

Hogyha a betegségelőnyök miatt marad fenn a depresszió, mit lehet tenni? Hogyha az ember kognitíve tudja, hogy azért marad fenn, mert nem akarja, hogy mások bántsák, hogyan lehet ezen túllépni?

Mátai Tamás · http://mataitamas.hu 2013.05.23. 08:48:40

@Sage Rover: Először is azt kell eldönteni, hogy ez így kényelmes és komfortos-e vagy sem. Ha kényelmes ebben maradni, akkor nem lehet vele mit tenni. Ha azonban a depresszív állapot hátrányai meghaladják az előnyeit, és ez tartós szenvedést okoz, akkor lehet tenni vele valamit.
Ha tudjuk, hogy azért nem lépünk túl depressziónkon, hogy mások ne bánthassanak, de szeretnénk túllépni rajta mégis, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy vajon van-e más mód arra, hogy mások ne bántsanak? Vagy a depresszív állapot az, ami ezt egyedül elősegíti. Mit is jelent az, hogy mások bántanak? Mivel tudnak bántani? Az összes ember bánt-e, vagy van aki nem, esetleg kevésbé? Milyen erőforrásaim vannak, ha bántanak? Mit tudok tenni azért, hogy bírjam a bántást?
Szerintem nagyjából ezen az úton lehet elindulni a konkrétumok ismerete nélkül.
süti beállítások módosítása